« Terug

Zo dachten de Nederlanders een paar eeuwen geleden over koffie

10 aug

Vier eeuwen geleden dronken Nederlanders voor het eerst koffie. In het begin was koffie een echt luxe product, dat alleen door de rijken gedronken werd. Zij zagen koffie vooral als medicijn. “Een probaat middel voor de hygiëne van de mond en maakt goede adem, zij werkt de appetiet op en bevordert de spijsvertering’’, schreef geneesheer Cornelis Bontekoe in 1679.

Koffie als wondermiddel

Koffie zou hét medicijn zijn tegen onverklaarbare lichamelijke kwalen. Het wondermiddel verhelpt problemen met de maag en de darmen, het zorgt ervoor dat je trek krijgt in eten, het versterkt je hart en de bloedsomloop verbetert. Ook helpt het tegen oorpijn, keelpijn en hoofdpijn. “In de gebreken van de hersenen, als dolligheyd, geraecktheid, beroertheydt, lamheyd, vallende ziekte is onze Coffi ook al een goed recept”, schreef Cornelis.

Gezondheidswijzer

Stephanus Blankaert beaamde Cornelis’ bevindingen. Hij was eveneens arts en schreef het boek De Borgelyke Tafel (1683). Een kookboek en een gezondheidswijzer waarin hij zich uiterst positief uitlaat over koffie. Hij pleitte ervoor koffie vooral thuis te drinken wanneer je ziek bent. Dan hoef je niet speciaal een koffiehuis te bezoeken. Zelf was hij ook een koffieklant: “Als hij matig had gegeten en een glas wijn gedronken had, de gantsche apotheek zoo veel nut niet kon doen, als een kop koffy deed.”

Koffie als statussymbool
In de 17e eeuw werd koffie langzamerhand ook beschouwd als statussymbool. De hoogste adel was groot liefhebber van de Turkse mode. Zowel kleding, de inrichting van het huis als bij het organiseren van bijeenkomsten. De Turkse invloed was overal te merken. Tijdens bijeenkomsten voor select gezelschap, probeerden de koffie- en theedrinkers allerlei combinaties uit door exotische kruiden in de koffie te mengen. Deze bezoekjes boden de gastheer of gastvrouw ook de gelegenheid om te pronken met hun nieuwe porseleinen kopjes en kannen. Koffie werd dus niet langer alleen als medicijn gezien, maar ook als statussymbool.    

Grootste koffieleuten
Tegenwoordig is koffie gelukkig voor iedereen toegankelijk. Nederlanders zijn na de Scandinaviërs de grootste koffieleuten ter wereld. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van koffie. Zo publiceerde Annals of Internal Medicine een artikel over hun onderzoek naar het verband tussen koffie drinken en langer leven. In de toekomst zullen we zeker nog niet uitgepraat zijn over dit thema.

Bron: Koffie in Nederland door Pim Reinders en Thera Wijsenbeek.  

Hier kun je meer blogs lezen over koffie en thee.  

« Terug

Deel dit bericht

Inspiratie opgedaan op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Bij Van den Hout zijn we altijd nieuwsgierig naar de nieuwste producten en campagnes van onze leveranciers. Een aantal van hen stond op 25, 26 en 27 januari 2017 op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Wij aarzelden geen moment en gingen er heen om ons te laten inspireren.


Gezellig café

De stand van Jacobs Douwe Egberts stond prominent in het midden van de eerste hal. Dankzij de warme inrichting deed het ons denken aan een gezellig café. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een heerlijk romige cappuccino met Latte Art in de vorm van een zwaan. Uiteraard stonden daar de nieuwste koffieautomaten zoals de Espresso Omni, de Barista ONE en de Promesso op ons te wachten, welke wij zelf ook in ons programma hebben.

Workshop Pickwick

De JDE-mederwerkers gaven ons, na een rondleiding op de stand, een workshop over Pickwick. Er is een nieuwe theesmaak ontwikkeld: Pickwick Slow Tea. Vier heerlijke melanges met stukjes fruit en kruiden. Een leuke bijkomstigheid is, is dat deze thee als ice tea geserveerd kan worden. Koud is hij net zo lekker. Wij mochten de smaken uitproberen. Het was thee drinken op z'n best!

De RotterZwam

Wat ons vooral opviel waren de oesterzwammen, van het project RotterZwam. "Deze oesterzwammen zijn gegroeid uit onze koffiedrab”, vertelde Judith van der Star. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de duurzaamheidsprojecten van JDE. “Ze worden gekweekt in het oude subtropische zwembad Tropicana. Onze koffiedrab is hun voedingsbodem.” Later op de dag werden er heerlijke oesterzwamballen geserveerd. Wat je wel niet allemaal met koffie kunt doen!

De RotterZwam

Redbeans en Jaski

We liepen ook langs de stand van RedBeans. Een leverancier waar wij regelmatig koffiebonen van afnemen. Meteen kregen wij daar een krachtige espresso aangeboden. Wij verkopen zelf de Redbeans Espresso Bonen. Klimaatneutrale fairtrade koffie. Natuurlijk gingen wij ook even buurten bij automatenleverancier Jaski. Daar stond een nieuwe automaat van Animo: de Animo OptiBean Touch. Deze automaat komt waarschijnlijk binnenkort bij ons in de showroom te staan. 

FENEXPO

Over een paar maanden zijn wij zelf te zien op een beurs. De FENEXPO 2017 in de evenementenhal in Gorinchem. Van 11 tot en met 13 april zullen wij u daar alles vertellen over Van den Hout Automaten, onze apparatuur, onze ingrediënten en onze service. Hopelijk zien we u daar!

Assortiment

Wij bieden het complete Cup-a-Soup assortiment zoals bekers en roerstaafjes.

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Cup-a-soup Classics
 • Cup-a-Soup Extra
 • Cup-a-Soup Drinkbouillon

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Champignon Crème
 • Chinese Kip
 • Chinese Tomaat
 • Erwt
 • Rundvlees
 • Kip
 • Kerrie
 • Groente
 • Tomaat
Scroll naar boven