Wat is kenmerkend voor een ristretto?

22-03-2017
Ristretto

‘Less is more!’ Dat is de slogan die vaak wordt gebruikt voor ristretto. Deze drank is de absolute tegenpool van de koffiedranken met melk, zoals cappuccino en latte macchiato. Hij lijkt in veel opzichten op espresso, maar bevat minder koffie en is sterker. Wat zijn de andere kenmerken van ristretto?

Beperkt of gesmoord

Ristretto betekent in het Italiaans 'beperkt' of 'gesmoord'. Hiermee wordt niet bedoeld dat de koffie een kortere looptijd heeft, dan is hij namelijk niet in balans. Een echte barista past de instellingen van de koffiemachine aan. Zo kan hij de maling van de bonen fijner instellen. Het water loopt op die manier stroever door de koffie, waardoor de hoeveelheid koffie gering zal zijn. De barista mag er ook voor kiezen meer koffie te gebruiken en deze aan te drukken. In beide gevallen krijg je een ristretto: een sterke, kleine koffie van 16 tot 18 milliliter.

Minder cafeïne

Mensen vergelijken een ristretto regelmatig met een espresso. Het is moeilijk te bepalen waar de ristretto ophoudt en de espresso begint. Een Italiaan zal bijvoorbeeld een ristretto die we in Nederland maken, een espresso vinden. Er zit echter wel degelijk een belangrijk verschil tussen de twee dranken. Ristretto bevat minder cafeïne dan een espresso en is een smaakexplosie voor de tong. Het is trouwens geen schande als u er een beetje suiker bij doet, om de powershot wat te verzachten. Dat doen ze in Zuid-Italië ook.

Koffieautomaten met ristretto

Wij leveren koffieautomaten waar zeer smaakvolle en sterke ristretto uitkomt. Voorbeelden hiervan zijn: de Barista ONE en de Promesso. De Barista ONE is een espresso machine en de Promesso een cafitesse machine.

Bekijk hier meer koffieautomaten

Dit artikel delen:

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten