« Terug

Wat is kenmerkend voor een ristretto?

22 mrt

‘Less is more!’ Dat is de slogan die vaak wordt gebruikt voor ristretto. Deze drank is de absolute tegenpool van de koffiedranken met melk, zoals cappuccino en latte macchiato. Hij lijkt in veel opzichten op espresso, maar bevat minder koffie en is sterker. Wat zijn de andere kenmerken van ristretto?

Beperkt of gesmoord

Ristretto betekent in het Italiaans 'beperkt' of 'gesmoord'. Hiermee wordt niet bedoeld dat de koffie een kortere looptijd heeft, dan is hij namelijk niet in balans. Een echte barista past de instellingen van de koffiemachine aan. Zo kan hij de maling van de bonen fijner instellen. Het water loopt op die manier stroever door de koffie, waardoor de hoeveelheid koffie gering zal zijn. De barista mag er ook voor kiezen meer koffie te gebruiken en deze aan te drukken. In beide gevallen krijg je een ristretto: een sterke, kleine koffie van 16 tot 18 milliliter.

Minder cafeïne

Mensen vergelijken een ristretto regelmatig met een espresso. Het is moeilijk te bepalen waar de ristretto ophoudt en de espresso begint. Een Italiaan zal bijvoorbeeld een ristretto die we in Nederland maken, een espresso vinden. Er zit echter wel degelijk een belangrijk verschil tussen de twee dranken. Ristretto bevat minder cafeïne dan een espresso en is een smaakexplosie voor de tong. Het is trouwens geen schande als u er een beetje suiker bij doet, om de powershot wat te verzachten. Dat doen ze in Zuid-Italië ook.

Koffieautomaten met ristretto

Wij leveren koffieautomaten waar zeer smaakvolle en sterke ristretto uitkomt. Voorbeelden hiervan zijn: de Barista ONE en de Promesso. De Barista ONE is een espresso machine en de Promesso een cafitesse machine.

Bekijk hier meer koffieautomaten

« Terug

Deel dit bericht

Inspiratie opgedaan op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Bij Van den Hout zijn we altijd nieuwsgierig naar de nieuwste producten en campagnes van onze leveranciers. Een aantal van hen stond op 25, 26 en 27 januari 2017 op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Wij aarzelden geen moment en gingen er heen om ons te laten inspireren.


Gezellig café

De stand van Jacobs Douwe Egberts stond prominent in het midden van de eerste hal. Dankzij de warme inrichting deed het ons denken aan een gezellig café. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een heerlijk romige cappuccino met Latte Art in de vorm van een zwaan. Uiteraard stonden daar de nieuwste koffieautomaten zoals de Espresso Omni, de Barista ONE en de Promesso op ons te wachten, welke wij zelf ook in ons programma hebben.

Workshop Pickwick

De JDE-mederwerkers gaven ons, na een rondleiding op de stand, een workshop over Pickwick. Er is een nieuwe theesmaak ontwikkeld: Pickwick Slow Tea. Vier heerlijke melanges met stukjes fruit en kruiden. Een leuke bijkomstigheid is, is dat deze thee als ice tea geserveerd kan worden. Koud is hij net zo lekker. Wij mochten de smaken uitproberen. Het was thee drinken op z'n best!

De RotterZwam

Wat ons vooral opviel waren de oesterzwammen, van het project RotterZwam. "Deze oesterzwammen zijn gegroeid uit onze koffiedrab”, vertelde Judith van der Star. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de duurzaamheidsprojecten van JDE. “Ze worden gekweekt in het oude subtropische zwembad Tropicana. Onze koffiedrab is hun voedingsbodem.” Later op de dag werden er heerlijke oesterzwamballen geserveerd. Wat je wel niet allemaal met koffie kunt doen!

De RotterZwam

Redbeans en Jaski

We liepen ook langs de stand van RedBeans. Een leverancier waar wij regelmatig koffiebonen van afnemen. Meteen kregen wij daar een krachtige espresso aangeboden. Wij verkopen zelf de Redbeans Espresso Bonen. Klimaatneutrale fairtrade koffie. Natuurlijk gingen wij ook even buurten bij automatenleverancier Jaski. Daar stond een nieuwe automaat van Animo: de Animo OptiBean Touch. Deze automaat komt waarschijnlijk binnenkort bij ons in de showroom te staan. 

FENEXPO

Over een paar maanden zijn wij zelf te zien op een beurs. De FENEXPO 2017 in de evenementenhal in Gorinchem. Van 11 tot en met 13 april zullen wij u daar alles vertellen over Van den Hout Automaten, onze apparatuur, onze ingrediënten en onze service. Hopelijk zien we u daar!

Assortiment

Wij bieden het complete Cup-a-Soup assortiment zoals bekers en roerstaafjes.

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Cup-a-soup Classics
 • Cup-a-Soup Extra
 • Cup-a-Soup Drinkbouillon

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Champignon Crème
 • Chinese Kip
 • Chinese Tomaat
 • Erwt
 • Rundvlees
 • Kip
 • Kerrie
 • Groente
 • Tomaat
Scroll naar boven