« Terug

Latte macchiato: zo bereidt u deze sfeervolle koffiecocktail

25 jan

Waarschijnlijk heeft u weleens een latte macchiato besteld in een café of restaurant. Maar hoe leuk zou het zijn als u deze heerlijke sfeervolle koffiedrank zelf kon maken? Wij hebben voor u hét recept voor de perfecte latte macchiato. Maar eerst wat achtergrondinformatie over deze bijzondere drank. 

Geen koffie verkeerd

Een latte macchiato is een hippe drank die meestal in een glas wordt geserveerd. Het komt voor dat mensen hem verwarren met koffie verkeerd. Toch lijken deze dranken in smaak niet op elkaar. Een koffie verkeerd is gebaseerd op filterkoffie of cafetièrekoffie en gekookte melk zonder schuim. De latte macchiato heeft espresso als basis. De enige overeenkomst tussen de twee dranken is dat er meer melk dan koffie in zit.

Een Italiaanse drank

Zijn naam verraad waarschijnlijk al dat de latte macchiato een Italiaanse drank is. De vertaling ervan is: bevlekte melk. Dit heeft alles te maken met de zettechniek. De Italianen maken latte macchiato door opgeschuimde warme melk in een glas te gieten en daar een kopje espresso aan toe te voegen. Door het inschenken van de espresso blijft er een ‘vlek’ bovenop de melk achter. Hieronder de bereiding van de latte macchiato in vier stappen. 

1. De melk opschuimen

Melkkan vullen

De melk schuimt u als volgt op: haal koude, volle melk uit de koelkast en schenk deze in een koude melkkan. Voor een goede balans tussen massa en ruimte schenkt u de melk in tot halverwege de kan.

Voorstomen

Voordat de melk opgeschuimd kan worden is het verstandig eerst de stoompijp van uw koffiezetapparaat voor te stomen. Hiermee verwijdert u condens. Gebruik een natte doek om spetters tegen te houden. Zodra er stoom zichtbaar en hoorbaar is, is de condens verwijderd.

Sissen

U kunt nu de melkkan erbij pakken. Houd de kan met een hand vast en positioneer hem dusdanig dat het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk zit. Zet de stoompijp nu snel open zodat de melk in beweging komt. Houd de kan met beide handen vast en breng hem naar beneden totdat het gesis begint. Dit is het resultaat van lucht dat de melk in wordt gezogen.

Stretching

Het melkoppervlak komt nu omhoog. Om de stoompijp net onder het oppervlak te houden is het verstandig de melkkan langzaam naar beneden te bewegen. Hierdoor wordt er meer lucht in de melk toegevoegd en neemt de melk nog meer in volume toe. Dit heet stretching. Zodra de melk verwarmd is tot ongeveer 30-35 graden kunt u stoppen met stretchen. Anders krijgt u te grote luchtbellen.

Stoomtoevoer stoppen

Nu de juiste temperatuur bereikt is kunt u de melk opwarmen tot ongeveer 60-70 graden. Met de hand of met een temperatuurmeter voelt u of deze temperatuur is bereikt. Vervolgens kunt u de stoomtoevoer stoppen. De melk komt tot stilstand, zodat u de melkkan voorzichtig kunt laten zakken. Maak vervolgens de stoompijp schoon. Zo kan de melk niet aan de stoompijp hechten.

Polijsten en walsen

Polijst de melk om eventuele onregelmatige luchtbellen te verwijderen. Dit doet u door zachtjes op de ondergrond van de melkkan te tikken. Daarna draait u de melkkan langzaam maar stevig rond. Dit heet walsen. Hierdoor wordt de melk lekker romig omdat hij goed vermengd blijft met het schuim.

Bekijk hier een video om een goed beeld te krijgen van het opschuimen van melk

2. De melk inschenken

Schenk de opgeschuimde melk in een voorverwarmd glas in tot 1 centimeter onder de rand. Laat de melk rusten zodat het schuim en de melk zich kunnen scheiden.

3. Espresso zetten

Zet espresso en gebruik in plaats van een kopje een kannetje. Voeg een klein scheutje kokend water toe aan de espresso om de laagstructuur nog scherper aan te zetten.

4. Espresso in de melk

Controleer of er een duidelijke scheidingslijn is tussen de melk en het schuim. Zo niet? Laat hem dan wat langer rusten. Schenk vervolgens de espresso langzaam en zorgvuldig in zodat er markante laagjes ontstaan.

Koffieautomaten met latte macchiato.

Heeft u er geen behoefte aan zelf latte macchiato te maken? Wij hebben voor u een aantal automaten die deze heerlijke drank produceren. Onder andere de Barista ONE en de Espresso Omni. Bekijk meer koffieautomaten.

« Terug

Deel dit bericht

Inspiratie opgedaan op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Bij Van den Hout zijn we altijd nieuwsgierig naar de nieuwste producten en campagnes van onze leveranciers. Een aantal van hen stond op 25, 26 en 27 januari 2017 op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Wij aarzelden geen moment en gingen er heen om ons te laten inspireren.


Gezellig café

De stand van Jacobs Douwe Egberts stond prominent in het midden van de eerste hal. Dankzij de warme inrichting deed het ons denken aan een gezellig café. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een heerlijk romige cappuccino met Latte Art in de vorm van een zwaan. Uiteraard stonden daar de nieuwste koffieautomaten zoals de Espresso Omni, de Barista ONE en de Promesso op ons te wachten, welke wij zelf ook in ons programma hebben.

Workshop Pickwick

De JDE-mederwerkers gaven ons, na een rondleiding op de stand, een workshop over Pickwick. Er is een nieuwe theesmaak ontwikkeld: Pickwick Slow Tea. Vier heerlijke melanges met stukjes fruit en kruiden. Een leuke bijkomstigheid is, is dat deze thee als ice tea geserveerd kan worden. Koud is hij net zo lekker. Wij mochten de smaken uitproberen. Het was thee drinken op z'n best!

De RotterZwam

Wat ons vooral opviel waren de oesterzwammen, van het project RotterZwam. "Deze oesterzwammen zijn gegroeid uit onze koffiedrab”, vertelde Judith van der Star. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de duurzaamheidsprojecten van JDE. “Ze worden gekweekt in het oude subtropische zwembad Tropicana. Onze koffiedrab is hun voedingsbodem.” Later op de dag werden er heerlijke oesterzwamballen geserveerd. Wat je wel niet allemaal met koffie kunt doen!

De RotterZwam

Redbeans en Jaski

We liepen ook langs de stand van RedBeans. Een leverancier waar wij regelmatig koffiebonen van afnemen. Meteen kregen wij daar een krachtige espresso aangeboden. Wij verkopen zelf de Redbeans Espresso Bonen. Klimaatneutrale fairtrade koffie. Natuurlijk gingen wij ook even buurten bij automatenleverancier Jaski. Daar stond een nieuwe automaat van Animo: de Animo OptiBean Touch. Deze automaat komt waarschijnlijk binnenkort bij ons in de showroom te staan. 

FENEXPO

Over een paar maanden zijn wij zelf te zien op een beurs. De FENEXPO 2017 in de evenementenhal in Gorinchem. Van 11 tot en met 13 april zullen wij u daar alles vertellen over Van den Hout Automaten, onze apparatuur, onze ingrediënten en onze service. Hopelijk zien we u daar!

Assortiment

Wij bieden het complete Cup-a-Soup assortiment zoals bekers en roerstaafjes.

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Cup-a-soup Classics
 • Cup-a-Soup Extra
 • Cup-a-Soup Drinkbouillon

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Champignon Crème
 • Chinese Kip
 • Chinese Tomaat
 • Erwt
 • Rundvlees
 • Kip
 • Kerrie
 • Groente
 • Tomaat
Scroll naar boven