Steeds dichter bij de perfecte kop koffie!

30-11-2016
Blog 9

Over de hele wereld wordt er elke dag door ongeveer een miljard mensen koffie gedronken. Hoe fantastisch zou het zijn als iedereen makkelijker zijn lekkerste kopje koffie kan maken? We komen hier steeds dichterbij. Wetenschappers publiceerden een formule waarmee de koffiesmaak geoptimaliseerd kan worden voor filterkoffie. Het onderzoek staat beschreven in de SIAM Journal on Applied Mathematics.

Verbetering koffiesmaak

“We willen een wiskundig model bouwen dat gebruikt kan worden bij het ontwerp van koffiemachines. Dit model draagt bij aan de verbetering van de koffiesmaak”, zeggen de wiskundigen Kevin Moroney van de Universiteit van Limerick en William Lee van de Universiteit van Portsmouth. De perfecte kop koffie is toch voor iedereen anders zou je denken? Misschien wel, maar hoe koffie gemalen wordt en hoe snel water toegevoegd wordt heeft grote invloed op de smaak.

Te Bitter of te waterig

Als de koffiebonen te fijn worden gemalen kan de koffie zeer bitter smaken, omdat het water in verhouding meer in aanraking komt met de koffie en het water er langer over doet om door de koffie heen te gaan. Maar als de koffiebonen te grof gemalen worden, kan de koffie omgekeerd weer te waterig smaken. Eveneens is de snelheid waarmee water wordt toegevoegd effectief. Als snel veel water wordt toegevoegd ontstaat er een grotere kuil waardoor de koffie minder zijn smaak kan afgeven. 

Exact aangeven

Hoewel dit al eerder bekend was hebben de onderzoekers nu voor het eerst een formule opgesteld zodat, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker, het beste kopje koffie ontstaat. Deze formule kan ingebouwd worden in koffiemachines zodat elke gebruiker zijn eigen instelling kan opgeven. Op naar de perfecte kop koffie!

Dit artikel delen:

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten