« Terug

Johann Sebastian Bach schreef muziekstuk over koffie

16 nov

Voor velen klinkt het woord ‘koffie’ als muziek in de oren. Johann Sebastian Bach (1685-1750) kreeg zelfs inspiratie door de energie gevende drank. Hij schreef de koffiecantate ‘Schweigt stille, plaudert nicht’. Best bijzonder aangezien Bach bekend stond als een componist die zich vooral bezighield met het maken van plechtige, religieuze muziek. Misschien was Bach niet zo serieus als iedereen denkt? Of misschien maakte de koffie hem wat losser?

Komische mini-opera

“Als je de koffie niet laat staan, krijg je geen bruiloft!” dreigt vader Schlendrian als hij merkt dat zijn dochter Lieschen koffieverslaafd is. Ze mag pas aan de man als ze stopt met het drinken van haar lievelingsdrank koffie. Vrouwen horen geen koffie te drinken, maar thee. Koffie is een rare Turkse drank, vindt hij. “Vader, doe toch niet zo streng! Als ik niet driemaal daags mijn kopje koffie mag drinken, dan verander ik tot mijn verdriet in een verdord stukje geitenvlees”, antwoordt Lieschen. Aan de grappige toon van deze cantate merk je dat het eigenlijk een komische mini-opera is. Het is een van de weinige stukken van Bach die op een opera lijkt.

Koffiehuismuziek

De stad Leipzig, waar Bach woonde, stond begin 18e eeuw vol met koffiehuizen. Deze koffiehuizen waren een ontmoetingsplek voor zakenlieden en er werd koffiehuismuziek gemaakt. Bach kwam twintig jaar lang, twee keer per week, in zijn favoriete koffiehuis Zimmermann. Dit huis was opgezet door koffie- en muziekliefhebber Gottfried Zimmermann. Bach was daar voorzitter van Collegium Musicum, het muziekgezelschap dat er elke vrijdagavond speelde. In die tijd heeft Bach ook ‘Schweig stille, plaudert nicht’ geschreven. De tekst van het stuk is van Christian Henrici, maar Bach schijnt de verrassende wending aan het eind zelf te hebben verzonnen.

Huwelijkscontract met koffie

Het stuk eindigt ermee dat Lieschen zegt dat ze stopt met koffiedrinken en haar vader zal gehoorzamen. Eind goed al goed, zal je denken. Maar ondertussen bedenkt ze een slim plannetje. In het huwelijkscontract zet ze stiekem dat haar toekomstige echtgenoot drie kopjes koffie per dag voor haar moet zetten. Zo kan ze toch nog koffie blijven drinken.

Bekijk hier de koffiecantate en geniet! Krijg je nu ook zin in koffie?

« Terug

Deel dit bericht

Inspiratie opgedaan op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Bij Van den Hout zijn we altijd nieuwsgierig naar de nieuwste producten en campagnes van onze leveranciers. Een aantal van hen stond op 25, 26 en 27 januari 2017 op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Wij aarzelden geen moment en gingen er heen om ons te laten inspireren.


Gezellig café

De stand van Jacobs Douwe Egberts stond prominent in het midden van de eerste hal. Dankzij de warme inrichting deed het ons denken aan een gezellig café. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een heerlijk romige cappuccino met Latte Art in de vorm van een zwaan. Uiteraard stonden daar de nieuwste koffieautomaten zoals de Espresso Omni, de Barista ONE en de Promesso op ons te wachten, welke wij zelf ook in ons programma hebben.

Workshop Pickwick

De JDE-mederwerkers gaven ons, na een rondleiding op de stand, een workshop over Pickwick. Er is een nieuwe theesmaak ontwikkeld: Pickwick Slow Tea. Vier heerlijke melanges met stukjes fruit en kruiden. Een leuke bijkomstigheid is, is dat deze thee als ice tea geserveerd kan worden. Koud is hij net zo lekker. Wij mochten de smaken uitproberen. Het was thee drinken op z'n best!

De RotterZwam

Wat ons vooral opviel waren de oesterzwammen, van het project RotterZwam. "Deze oesterzwammen zijn gegroeid uit onze koffiedrab”, vertelde Judith van der Star. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de duurzaamheidsprojecten van JDE. “Ze worden gekweekt in het oude subtropische zwembad Tropicana. Onze koffiedrab is hun voedingsbodem.” Later op de dag werden er heerlijke oesterzwamballen geserveerd. Wat je wel niet allemaal met koffie kunt doen!

De RotterZwam

Redbeans en Jaski

We liepen ook langs de stand van RedBeans. Een leverancier waar wij regelmatig koffiebonen van afnemen. Meteen kregen wij daar een krachtige espresso aangeboden. Wij verkopen zelf de Redbeans Espresso Bonen. Klimaatneutrale fairtrade koffie. Natuurlijk gingen wij ook even buurten bij automatenleverancier Jaski. Daar stond een nieuwe automaat van Animo: de Animo OptiBean Touch. Deze automaat komt waarschijnlijk binnenkort bij ons in de showroom te staan. 

FENEXPO

Over een paar maanden zijn wij zelf te zien op een beurs. De FENEXPO 2017 in de evenementenhal in Gorinchem. Van 11 tot en met 13 april zullen wij u daar alles vertellen over Van den Hout Automaten, onze apparatuur, onze ingrediënten en onze service. Hopelijk zien we u daar!

Assortiment

Wij bieden het complete Cup-a-Soup assortiment zoals bekers en roerstaafjes.

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Cup-a-soup Classics
 • Cup-a-Soup Extra
 • Cup-a-Soup Drinkbouillon

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Champignon Crème
 • Chinese Kip
 • Chinese Tomaat
 • Erwt
 • Rundvlees
 • Kip
 • Kerrie
 • Groente
 • Tomaat
Scroll naar boven