Het is best verwarrend. Je leest overal dat cappuccino een Italiaanse drank is, maar oorspronkelijk is ontstaan in Oostenrijk. Is cappuccino nu Oostenrijks of Italiaans? Wij beantwoorden deze vraag voor je.
Cappucino is wereldwijd een populaire drank, met een bijzondere naam als je hoort wat het eigenlijk betekent. Cappuccio staat voor ‘kap’ in het Italiaans. Het woordje ‘ino’ is een verkleinwoord. Het hele woord ‘cappuccino’ betekent dus eigenlijk ‘kleine kap’. Deze kap werd vanaf de 16e eeuw gedragen door kapucijner monniken. In het Italiaans werden zij Cappuccini genoemd.
Het woord cappuccino stamt dus af van de kapucijner monniken. Maar hoe raakten de kapucijner monniken en de koffie met elkaar verbonden? Hierover bestaan alleen mythen. Het schijnt dat iemand in 1950 de naam heeft bedacht omdat de koffie die hij dronk, lichtbruin gekleurd, lijkt op de pij van een kapucijner monnik. Het melkschuim bovenop moet het kale hoofd van de monnik voorstellen. De andere mythe stamt uit de 17e eeuw. De kapucijner monnik, Marco d’Aviano, bedacht de naam toen hij de drank tot zich nam. De laatste wordt echter als wereldwijde mythe beschouwd. Dat cappuccino en kapucijner monniken iets met elkaar te maken hebben kun je wel uit deze verhalen afleiden.
Het antwoord op de vraag waar de drank cappuccino zijn naam aan te danken heeft, is vooral gebaseerd op mogelijke verklaringen. Maar hoe is deze drank nu eigenlijk ontstaan? Rond 1790 werd er al kapuzinerkaffee gedronken in de Weense koffiehuizen. Deze koffie bestond toen uit wat meer ingrediënten dan nu: koffie, ei, suiker, kruiden en room. Hoe cappuccino nu wordt gedronken hebben we aan de Italianen te danken. Moderne cappuccino is namelijk het resultaat van hun espressomachines, die vanaf de 20e eeuw ook melk opwarmden en melkschuim maakten.
Laten we het er maar op houden dat cappuccino een Italiaanse drank is waarvan de oorsprong in Wenen ligt. In ieder geval moeten we maar blij zijn dat deze heerlijke drank ooit is uitgevonden en dat wij er nog steeds van kunnen genieten.
Altijd al een cappucino willen maken? Wij hebben voor jou een recept waarmee je op een eenvoudige manier deze Italiaanse klassieker kunt bereiden. Verras je familie en vrienden met een echt genietmoment.
Wat heb je nodig voor het maken van cappuccino? Melk en espresso (of sterke koffie). Een cappuccino bestaat namelijk voor 1/3 uit espresso, 1/3 uit melk en 1/3 uit melkschuim. Volg drie stappen om de heerlijke warme drank te bereiden.
Stap 1: Espresso in een cappuccino-kop
Zet espresso en schenk deze drank in een grote cappuccino-kop met een inhoud van 140 ml. De espresso maak je het eenvoudigst met een apparaat, maar je kunt ook zelf koffiebonen malen.
Stap 2: Melk toevoegen
Is de espresso gemaakt? Verwarm dan 1 dl melk in een pannetje. Zorg er tegelijkertijd voor dat de espresso warm blijft. Houd je van schuim? Zorg er dan voor dat je veel lucht toevoegt. Hoe meer lucht, hoe groter de hoeveelheid melkschuim wordt.
Stap 3: Walsen en genieten
Schenk het melkschuim van het kannetje in het kopje met espresso. Daarna even walsen, dan vermengt het schuim zich met de koffie en ziet het er beter uit. Genieten maar!
Als dit recept je te ingewikkeld lijkt, kun je natuurlijk ook cappuccino halen uit een koffieautomaat. Deze automaten raden wij je aan voor de lekkerste cappuccino:
Wist je dat in Italië cappuccino alleen in de ochtend wordt gedronken bij het ontbijt? Italianen kijken je raar aan als je de drank besteld na de lunch of een diner.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer