« Terug

Cappucino: een Italiaanse of Oostenrijkse drank?

09 nov

Het is best verwarrend. Je leest overal dat cappuccino een Italiaanse drank is, maar oorspronkelijk is ontstaan in Oostenrijk. Is cappuccino nu Oostenrijks of Italiaans? Wij beantwoorden deze vraag voor je.

Kapucijner monniken

Cappucino is wereldwijd een populaire drank, met een bijzondere naam als je hoort wat het eigenlijk betekent. Cappuccio staat voor ‘kap’ in het Italiaans. Het woordje ‘ino’ is een verkleinwoord. Het hele woord ‘cappuccino’ betekent dus eigenlijk ‘kleine kap’. Deze kap werd vanaf de 16e eeuw gedragen door kapucijner monniken. In het Italiaans werden zij Cappuccini genoemd.

Marco d’Aviano

Het woord cappuccino stamt dus af van de kapucijner monniken. Maar hoe raakten de kapucijner monniken en de koffie met elkaar verbonden? Hierover bestaan alleen mythen. Het schijnt dat iemand in 1950 de naam heeft bedacht omdat de koffie die hij dronk, lichtbruin gekleurd, lijkt op de pij van een kapucijner monnik. Het melkschuim bovenop moet het kale hoofd van de monnik voorstellen. De andere mythe stamt uit de 17e eeuw. De kapucijner monnik, Marco d’Aviano, bedacht de naam toen hij de drank tot zich nam. De laatste wordt echter als wereldwijde mythe beschouwd. Dat cappuccino en kapucijner monniken iets met elkaar te maken hebben kun je wel uit deze verhalen afleiden.

Cappucino maken op het werk?

Oude cappuccino en moderne cappucino

Het antwoord op de vraag waar de drank cappuccino zijn naam aan te danken heeft, is vooral gebaseerd op mogelijke verklaringen. Maar hoe is deze drank nu eigenlijk ontstaan? Rond 1790 werd er al kapuzinerkaffee gedronken in de Weense koffiehuizen. Deze koffie bestond toen uit wat meer ingrediënten dan nu: koffie, ei, suiker, kruiden en room. Hoe cappuccino nu wordt gedronken hebben we aan de Italianen te danken. Moderne cappuccino is namelijk het resultaat van hun espressomachines, die vanaf de 20e eeuw ook melk opwarmden en melkschuim maakten.

Genieten!

Laten we het er maar op houden dat cappuccino een Italiaanse drank is waarvan de oorsprong in Wenen ligt. In ieder geval moeten we maar blij zijn dat deze heerlijke drank ooit is uitgevonden en dat wij er nog steeds van kunnen genieten.

Hoe maakt je cappucino?

Altijd al een cappucino willen maken? Wij hebben voor jou een recept waarmee je op een eenvoudige manier deze Italiaanse klassieker kunt bereiden. Verras je familie en vrienden met een echt genietmoment.

Zelf cappucino maken

Wat heb je nodig voor het maken van cappuccino? Melk en espresso (of sterke koffie). Een cappuccino bestaat namelijk voor 1/3 uit espresso, 1/3 uit melk en 1/3 uit melkschuim. Volg drie stappen om de heerlijke warme drank te bereiden.

Stap 1: Espresso in een cappuccino-kop
Zet espresso en schenk deze drank in een grote cappuccino-kop met een inhoud van 140 ml. De espresso maak je het eenvoudigst met een apparaat, maar je kunt ook zelf koffiebonen malen.

Stap 2: Melk toevoegen
Is de espresso gemaakt? Verwarm dan 1 dl melk in een pannetje. Zorg er tegelijkertijd voor dat de espresso warm blijft. Houd je van schuim? Zorg er dan voor dat je veel lucht toevoegt. Hoe meer lucht, hoe groter de hoeveelheid melkschuim wordt. 

Stap 3: Walsen en genieten
Schenk het melkschuim van het kannetje in het kopje met espresso. Daarna even walsen, dan vermengt het schuim zich met de koffie en ziet het er beter uit. Genieten maar!

Cappuccino uit koffieautomaat

Als dit recept je te ingewikkeld lijkt, kun je natuurlijk ook cappuccino halen uit een koffieautomaat. Deze automaten raden wij je aan voor de lekkerste cappuccino:

Cappucino als ontbijtdrank

Wist je dat in Italië cappuccino alleen in de ochtend wordt gedronken bij het ontbijt? Italianen kijken je raar aan als je de drank besteld na de lunch of een diner.

« Terug

Deel dit bericht

Inspiratie opgedaan op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Bij Van den Hout zijn we altijd nieuwsgierig naar de nieuwste producten en campagnes van onze leveranciers. Een aantal van hen stond op 25, 26 en 27 januari 2017 op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Wij aarzelden geen moment en gingen er heen om ons te laten inspireren.


Gezellig café

De stand van Jacobs Douwe Egberts stond prominent in het midden van de eerste hal. Dankzij de warme inrichting deed het ons denken aan een gezellig café. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een heerlijk romige cappuccino met Latte Art in de vorm van een zwaan. Uiteraard stonden daar de nieuwste koffieautomaten zoals de Espresso Omni, de Barista ONE en de Promesso op ons te wachten, welke wij zelf ook in ons programma hebben.

Workshop Pickwick

De JDE-mederwerkers gaven ons, na een rondleiding op de stand, een workshop over Pickwick. Er is een nieuwe theesmaak ontwikkeld: Pickwick Slow Tea. Vier heerlijke melanges met stukjes fruit en kruiden. Een leuke bijkomstigheid is, is dat deze thee als ice tea geserveerd kan worden. Koud is hij net zo lekker. Wij mochten de smaken uitproberen. Het was thee drinken op z'n best!

De RotterZwam

Wat ons vooral opviel waren de oesterzwammen, van het project RotterZwam. "Deze oesterzwammen zijn gegroeid uit onze koffiedrab”, vertelde Judith van der Star. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de duurzaamheidsprojecten van JDE. “Ze worden gekweekt in het oude subtropische zwembad Tropicana. Onze koffiedrab is hun voedingsbodem.” Later op de dag werden er heerlijke oesterzwamballen geserveerd. Wat je wel niet allemaal met koffie kunt doen!

De RotterZwam

Redbeans en Jaski

We liepen ook langs de stand van RedBeans. Een leverancier waar wij regelmatig koffiebonen van afnemen. Meteen kregen wij daar een krachtige espresso aangeboden. Wij verkopen zelf de Redbeans Espresso Bonen. Klimaatneutrale fairtrade koffie. Natuurlijk gingen wij ook even buurten bij automatenleverancier Jaski. Daar stond een nieuwe automaat van Animo: de Animo OptiBean Touch. Deze automaat komt waarschijnlijk binnenkort bij ons in de showroom te staan. 

FENEXPO

Over een paar maanden zijn wij zelf te zien op een beurs. De FENEXPO 2017 in de evenementenhal in Gorinchem. Van 11 tot en met 13 april zullen wij u daar alles vertellen over Van den Hout Automaten, onze apparatuur, onze ingrediënten en onze service. Hopelijk zien we u daar!

Assortiment

Wij bieden het complete Cup-a-Soup assortiment zoals bekers en roerstaafjes.

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Cup-a-soup Classics
 • Cup-a-Soup Extra
 • Cup-a-Soup Drinkbouillon

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Champignon Crème
 • Chinese Kip
 • Chinese Tomaat
 • Erwt
 • Rundvlees
 • Kip
 • Kerrie
 • Groente
 • Tomaat
Scroll naar boven