« Terug

Vijf feiten over koffie die je nog niet wist!

19 okt

Al  eeuwenlang is koffie een van de favoriete dranken ter wereld. In de Verenigde Staten koopt men zelfs 425 kopjes koffie per seconde. Omdat koffie zo’n belangrijke en vooral lekkere drank is hebben wij vijf feiten over koffie voor je opgezocht, die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. Tot eind 16e eeuw was koffie een duivelse drank

Was koffie ooit een verboden drank? Ja zeker! Tot het einde van de 16e eeuw was koffie een duivelse drank volgens fanatieke Katholieke priesters. Christenen mochten absoluut geen koffie drinken omdat de drank uit het heidense Midden-Oosten kwam. Op een dag nam paus Clemens VIII een slok van de ‘helzwarte’ drank en hij vond hem zo lekker dat hij de koffie zegende. Vanaf dat moment mogen alle christenen koffie drinken.

2. De duurste koffie ter wereld komt uit dierenpoep

Het klinkt erg onsmakelijk, maar de duurste koffie, ‘kopi lowak’ komt toch echt uit dierenpoep. De drank wordt in Indonesië gemaakt en één kilo kan wel 200 tot 500 euro kosten. Dit komt door het ingewikkelde productieproces waarbij het katachtige dier de Lowak aan te pas komt. Hij krijgt dagelijks koffiebessen te eten en poept vervolgens koffiebonen uit. Het proces in zijn darmen is zo bijzonder dat de koffiebonen een eigenzinnige smaak krijgen. Jij wilt nu vast wel zo’n kopje koffie proberen? Zie hieronder hoe kopi lowak-koffie wordt gemaakt: 

serviceName=youtube&width=640&height=360&style=&videoId=1Q7IYpLYQ7Q&related=0&autoplay=0&loop=0&fullscreen=0&info=0

3. Koffieplant maakt cafeïne tegen indringers

De koffieplant heeft een prima middel om ervoor te zorgen dat andere planten niet op dezelfde plek gaan groeien. Hij maakt cafeïne! Voor ons heel fijn, want wij vinden dat erg lekker. Wanneer de plant zijn blaadjes laat vallen komt er cafeïne terecht in de grond. Andere planten kunnen daar niet tegen en zullen er niet gaan groeien. Zo houdt de koffieplant indringers buiten de deur!

4. Bijen zijn dol op cafeïne

Bijen verschillen niet zo van mensen. Ook zij zijn dol op cafeïne. De koffieplant lokt bevruchtende bijen met cafeïne. Zodra ze de stof ruiken worden ze enthousiast en vliegen ze snel naar de bloemen. Vervolgens zuigen ze de nectar eruit en wordt de koffieplant bevrucht.

5. Hoe donkerder de bonen, hoe minder cafeïne

Het is tegenstrijdig, maar lichte koffie bevat meer cafeïne. De donkerste bonen hebben veel smaak, maar minder cafeïne dan lichtkleurige bonen. De oorzaak hiervoor is dat er meer cafeïne wordt verbrand tijdens het branden van donkere bonen. Drink dus lichte koffie als je slaperig bent.

« Terug

Deel dit bericht

Inspiratie opgedaan op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Bij Van den Hout zijn we altijd nieuwsgierig naar de nieuwste producten en campagnes van onze leveranciers. Een aantal van hen stond op 25, 26 en 27 januari 2017 op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Wij aarzelden geen moment en gingen er heen om ons te laten inspireren.


Gezellig café

De stand van Jacobs Douwe Egberts stond prominent in het midden van de eerste hal. Dankzij de warme inrichting deed het ons denken aan een gezellig café. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een heerlijk romige cappuccino met Latte Art in de vorm van een zwaan. Uiteraard stonden daar de nieuwste koffieautomaten zoals de Espresso Omni, de Barista ONE en de Promesso op ons te wachten, welke wij zelf ook in ons programma hebben.

Workshop Pickwick

De JDE-mederwerkers gaven ons, na een rondleiding op de stand, een workshop over Pickwick. Er is een nieuwe theesmaak ontwikkeld: Pickwick Slow Tea. Vier heerlijke melanges met stukjes fruit en kruiden. Een leuke bijkomstigheid is, is dat deze thee als ice tea geserveerd kan worden. Koud is hij net zo lekker. Wij mochten de smaken uitproberen. Het was thee drinken op z'n best!

De RotterZwam

Wat ons vooral opviel waren de oesterzwammen, van het project RotterZwam. "Deze oesterzwammen zijn gegroeid uit onze koffiedrab”, vertelde Judith van der Star. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de duurzaamheidsprojecten van JDE. “Ze worden gekweekt in het oude subtropische zwembad Tropicana. Onze koffiedrab is hun voedingsbodem.” Later op de dag werden er heerlijke oesterzwamballen geserveerd. Wat je wel niet allemaal met koffie kunt doen!

De RotterZwam

Redbeans en Jaski

We liepen ook langs de stand van RedBeans. Een leverancier waar wij regelmatig koffiebonen van afnemen. Meteen kregen wij daar een krachtige espresso aangeboden. Wij verkopen zelf de Redbeans Espresso Bonen. Klimaatneutrale fairtrade koffie. Natuurlijk gingen wij ook even buurten bij automatenleverancier Jaski. Daar stond een nieuwe automaat van Animo: de Animo OptiBean Touch. Deze automaat komt waarschijnlijk binnenkort bij ons in de showroom te staan. 

FENEXPO

Over een paar maanden zijn wij zelf te zien op een beurs. De FENEXPO 2017 in de evenementenhal in Gorinchem. Van 11 tot en met 13 april zullen wij u daar alles vertellen over Van den Hout Automaten, onze apparatuur, onze ingrediënten en onze service. Hopelijk zien we u daar!

Assortiment

Wij bieden het complete Cup-a-Soup assortiment zoals bekers en roerstaafjes.

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Cup-a-soup Classics
 • Cup-a-Soup Extra
 • Cup-a-Soup Drinkbouillon

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Champignon Crème
 • Chinese Kip
 • Chinese Tomaat
 • Erwt
 • Rundvlees
 • Kip
 • Kerrie
 • Groente
 • Tomaat
Scroll naar boven