« Terug

Duurzame koffie kopen? Alle informatie over onze keurmerk koffie op een rij

06 jan

duurzame koffie.jpgHoe fijn zou het zijn als u elke dag een kopje duurzame koffie kunt drinken? Bij Van den Hout leveren we diverse duurzame koffies die aan deze topkeurmerken voldoen: Rainforest Alliance, Fairtrade, Europees Keurmerk voor Biologisch en UTZ. In dit artikel bespreken we de certificeringen en ziet u welke koffiemerken hierover beschikken.  

Rainforest Alliance

Milieu Centraal definieert de Rainforest Alliance als een topkeurmerk. Het keurmerk is namelijk een koploper. Er worden de hoogste eisen gesteld aan milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Voor de duurzame koffie van de Rainforest Alliance geldt dat deze geteeld wordt met bescherming van ecosystemen, natuurgebieden, flora en fauna. De koffieboeren hanteren speciale managementsystemen die duurzaam afval- en waterbeheer mogelijk maken. Periodiek wordt er gecontroleerd of ze zich hieraan houden. De koffiemerken die bij ons voldoen aan het Rainforest Alliance keurmerk zijn: Jacobs Douwe Egberts en KoffieMaatschappij.

Fairtrade

Fairtrade is eveneens een topkeurmerk. De missie van Fairtrade is eerlijke handel realiseren met behulp van de consument. Zo kunnen arme producenten zoals boeren en arbeiders hun positie versterken in de productieketen en eerlijke, duurzame koffie telen. Enkele eisen die Fairtrade stelt zijn:   

 • Kleine boeren moeten samenwerken om hun producten te verkopen.
 • De handelaar betaalt een vaste ontwikkelingspremie en een gegarandeerde minimumprijs.
 • De boerenorganisatie gebruikt de premie om voorzieningen in haar gemeenschap, teelt en bedrijfsbeleid te verbeteren. Het doel wordt bepaalt door het premie comité van arbeiders.
 • De boeren gaan eerlijk en betrokken om met hun arbeiders.
 • De producenten gebruiken zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
 • Er moet worden voldaan aan de eisen voor afval- en waterbeheer.
 • Gebieden met hoge ecologische waarde moeten worden beschermd.

Koffies die aan dit keurmerk voldoen zijn Jacobs Douwe Egberts en Primo Bravo. Deze vindt u in ons Bestelnet.

UTZ

UTZ staat voor een duurzame landbouw en een betere toekomst voor het milieu, boeren, arbeiders en omwonenden. Het is eveneens een topkeurmerk. De organisatie stelt dan ook hoge eisen aan de teelt en bevordert het gebruik van betere landbouwmethodes. Ze streeft ernaar dat de opbrengst van de landbouw groter wordt, zonder dat de natuur beschadigt en de hulpbronnen worden uitgeput. Inmiddels is UTZ gefuseerd met de Rainforest Alliance. Onze koffies van Jacobs Douwe Egberts beschikken over het UTZ-keurmerk.

Europees Keurmerk voor Biologisch

Dit keurmerk kent strenge milieu-eisen en is eveneens een topkeurmerk. De gewassen voor de duurzame koffie worden geteeld zonder genetische modificatie, kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ook stelt ze verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en energie verplicht. Verder is het verboden om 2 dezelfde gewassen achter elkaar op dezelfde grond te verbouwen. De koffies van Neuteboom die u kunt vinden in Bestelnet, beschikken over dit keurmerk. 

Duurzame koffiebeker

Naast duurzame koffie, leveren we duurzame koffiebekers van FSC (Forest Stewardship Council). Deze kartonnen bekers zijn gemaakt van FSC hout. Dit hout is afkomstig uit bossen die worden beheerd op verantwoorde wijze. De telers houden rekening met sociale, economische en ecologische omstandigheden. In Nederland worden deze bekers geleverd door Goedkopekoffiebekers die er bovendien een mooi, grappig design voor heeft gemaakt: Make a difference. U kunt de koffiebekers gemakkelijk hergebruiken, want u kunt er uw naam opzetten. Zo hoeft u ze na 1 keer gebruiken niet direct weg te gooien. 

duurzame koffie - koffiebeker.jpg

Duurzame koffie bestellen

Wilt u duurzame koffie bestellen? Deze kunt u vinden in Bestelnet. U mag de koffies natuurlijk ook eerst komen proeven. We hebben een gezellige showroom, met diverse duurzame koffies en koffieautomaten. Naast duurzame koffie leveren we duurzame koffieautomaten. Dit zijn koffieautomaten die we een tweede leven geven. Ze doen niet onder voor een nieuwe automaat en gaan jarenlang mee. Onze adviseurs gaan graag vrijblijvend met u in gesprek.

« Terug

Deel dit bericht

Inspiratie opgedaan op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Bij Van den Hout zijn we altijd nieuwsgierig naar de nieuwste producten en campagnes van onze leveranciers. Een aantal van hen stond op 25, 26 en 27 januari 2017 op Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer in de Jaarbeurs Utrecht. Wij aarzelden geen moment en gingen er heen om ons te laten inspireren.


Gezellig café

De stand van Jacobs Douwe Egberts stond prominent in het midden van de eerste hal. Dankzij de warme inrichting deed het ons denken aan een gezellig café. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een heerlijk romige cappuccino met Latte Art in de vorm van een zwaan. Uiteraard stonden daar de nieuwste koffieautomaten zoals de Espresso Omni, de Barista ONE en de Promesso op ons te wachten, welke wij zelf ook in ons programma hebben.

Workshop Pickwick

De JDE-mederwerkers gaven ons, na een rondleiding op de stand, een workshop over Pickwick. Er is een nieuwe theesmaak ontwikkeld: Pickwick Slow Tea. Vier heerlijke melanges met stukjes fruit en kruiden. Een leuke bijkomstigheid is, is dat deze thee als ice tea geserveerd kan worden. Koud is hij net zo lekker. Wij mochten de smaken uitproberen. Het was thee drinken op z'n best!

De RotterZwam

Wat ons vooral opviel waren de oesterzwammen, van het project RotterZwam. "Deze oesterzwammen zijn gegroeid uit onze koffiedrab”, vertelde Judith van der Star. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de duurzaamheidsprojecten van JDE. “Ze worden gekweekt in het oude subtropische zwembad Tropicana. Onze koffiedrab is hun voedingsbodem.” Later op de dag werden er heerlijke oesterzwamballen geserveerd. Wat je wel niet allemaal met koffie kunt doen!

De RotterZwam

Redbeans en Jaski

We liepen ook langs de stand van RedBeans. Een leverancier waar wij regelmatig koffiebonen van afnemen. Meteen kregen wij daar een krachtige espresso aangeboden. Wij verkopen zelf de Redbeans Espresso Bonen. Klimaatneutrale fairtrade koffie. Natuurlijk gingen wij ook even buurten bij automatenleverancier Jaski. Daar stond een nieuwe automaat van Animo: de Animo OptiBean Touch. Deze automaat komt waarschijnlijk binnenkort bij ons in de showroom te staan. 

FENEXPO

Over een paar maanden zijn wij zelf te zien op een beurs. De FENEXPO 2017 in de evenementenhal in Gorinchem. Van 11 tot en met 13 april zullen wij u daar alles vertellen over Van den Hout Automaten, onze apparatuur, onze ingrediënten en onze service. Hopelijk zien we u daar!

Assortiment

Wij bieden het complete Cup-a-Soup assortiment zoals bekers en roerstaafjes.

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Cup-a-soup Classics
 • Cup-a-Soup Extra
 • Cup-a-Soup Drinkbouillon

De vendingzakken zijn leverbaar in 9 verschillende smaken:

 • Champignon Crème
 • Chinese Kip
 • Chinese Tomaat
 • Erwt
 • Rundvlees
 • Kip
 • Kerrie
 • Groente
 • Tomaat
Scroll naar boven