We maken ons zorgen. De nieuwsberichten over koffie zijn de afgelopen tijd alles behalve opbeurend. ‘Wilde koffie sterft uit’, ‘Ons kopje koffie is met uitsterven bedreigd’, ‘Een toekomst zonder koffie?’, ‘Koffie haalt het einde van de eeuw niet’. Van dergelijke koppen worden we niet blij. Koffie is een van de populairste dranken van de wereld. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat het niet zover komt als ze voorspellen.
Er zijn zo’n 120 koffiesoorten ter wereld en daarvan zijn nu tientallen met uitsterven bedreigd. De mensheid drinkt maar 2 koffiesoorten: Robusta en Arabica. En met die laatste gaat het niet goed. Straks blijft alleen Robusta over, waardoor mensen minder mogelijkheden hebben koffie te kiezen die ze lekker vinden. Waarom gaat het zo slecht met koffie? Door klimaatverandering. De koffieplant is erg gevoelig voor temperatuur en groeit alleen goed op plekken waar de temperatuur het hele jaar tussen de 15 graden en 24 graden Celsius schommelt. Volgens wetenschappers zal het op de helft van de plekken waar koffie nu groeit te warm zijn, tegen het einde van deze eeuw.
De berichten hebben ons wakkergeschud. Hoe kan zoiets normaals als ‘koffie’ nu in de gevarenzone terecht zijn gekomen? Hoopvol is dat wetenschappers bezig zijn met technologische oplossingen die het uitsterven kunnen vertragen. In ieder geval moeten we zorgvuldiger omgaan met onze planeet, zodat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van een bakkie.
Bron: NOS
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer